Tuesday, June 28, 2011

soup of the day

Berusahalah di dunia seakan-akan engkau akan hidup selama-lamanya,berusahalah untuk akhirat seakan-akan engkau akan mati esoknya


Terima kasih buat sahabat yang berkongsi resipi ini :)


Creamy Mushroom Soup


Bahan-bahan :
5 tablespoon tepung gandum
2 tablespoon mentega
1 tin cendawan butang dicincang kecil-kecil ( senang beli yang dah siap hiris )
1/2 tin susu sejat
5 ulas bawang putih dicincang halus
2 kiub pati ikan bilis
1/2 teaspoon serbuk lada putih
Garam secukup rasa


Cara-cara :
* Cairkan mentega dalam periuk
* Gaulkan tepung gandum ke dalam mentega yang dah dicairkan hingga sebati
* Blend campuran tadi dengan air setengah blender
* Masukkan hasil blender ke dalam periuk, tambah air mengikut sukatan yang dikehendaki
* Larutkan kiub pati ikan bilis dan masukkan ke dalam periuk
* Masukkan serbuk lada putih dan bawang putih
* Kacau hingga kuah jadi pekat berkilat
* Masukkan cendawan, susu dan garam
* Kacau hingga rata


- kalau guna dua kiub ikan bilis, tak perlu tambah garam dah. memang dah cukup masin
- bolehla try ye, buatan sendiri ni selamat daripada bahan perasa tambahan
- dulu-dulu ingatkan letak tepung jagung sup jadi pekat, letak tepung gandum pun boleh
- mari kalahkan mushroom soup kat pizza hut ^__^
- resipi boleh diubahsuai mengikut citarasa anda!


Selamat mencuba =)

0 comments:

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More