Mulakan hari dengan senyuman :) .

Di mana ada kemahuan, di situ ada jalan.

Subhanallah, Alhamdulillah, Allahuakbar.

Allah pastikan bersamamu, bila kau selalu bersamaNYA.

Semoga hari ini lebih baik daripada semalam.

Tuesday, December 28, 2010

syukur,syukur,syukur

Berusahalah di dunia seakan-akan engkau akan hidup selama-lamanya,berusahalah untuk akhirat seakan-akan engkau akan mati esoknya



Salam. 2010 hampir berakhir. Macam sekejap je tahun ni berlalu. Hampir 2 minggu tak mencoret di sini, alhamdulillah ada peluang lagi kali ni.
Walaupun dah sangat lambat ucapan ni, Happy Belated Birthday to my dear sister (18disember). Makan kek tak share dengan orang pun kan. Tak dapat kasi hadiah lagila, tunggu 2-3 tahun lagi ye.

Seterusnya, tahniah dan mabruk 'alaik utk sorang lagi my dear sis yang dapat straight A dlm PMR. Nampaknya mimpimu tu hanyalah mainan tidur. Kan dah dapat A subjek Sejarah. Terus jela belajar kat kaka tu, kesian kat sekolah kalau yang dapat straight A semua tukar sekolah lain. Dua tahun je lagi bertahan kat kaka=) Kan dekat je dengan rumah, nak balik rumah bila-bila pun senang. Oh, terima kasih tak terhinggalah buat semua guru di kaka yang banyak mengajar dan mendidik adik saya tu.
Visi 2011:SMKAKA Penjana Generasi Unggul Teknokrat Al-Quran
Moga visi ini dapat dicapai, insyaAllah.

Thursday, December 16, 2010

dia belum pandai,tolong doakan

Berusahalah di dunia seakan-akan engkau akan hidup selama-lamanya,berusahalah untuk akhirat seakan-akan engkau akan mati esoknya



Salam.

Dia batuk-batuk. Siang malam pagi petang.
Bila makan batuk, minum batuk, menangis batuk, tidur pun batuk.
Dia bukan batuk biasa-biasa, nampak luar biasa.
Seolah-olah ada sesuatu kat kerongkongnya, entah virus apa yang menyerang.
Pergi klinik pun belum sembuh juga, sebab yang sembuhkan hanya Allah

Sayu tengok dia batuk.
Habis merah muka, mengalir air mata.
Badannya yang kecil dengan batuknya yg kuat
Saya tahu dia sakit, sakit tekak, sakit dada
Dia tak mengerti apa-apa
Saya hanya mampu tengok, tak mampu buat apa-apa
Hanya gosok-gosok badannya

Saturday, December 4, 2010

kerana makan

Berusahalah di dunia seakan-akan engkau akan hidup selama-lamanya,berusahalah untuk akhirat seakan-akan engkau akan mati esoknya




Salam 'alaik buat semua. Alhamdulillah masih ada peluang mengisi blog ini, ditemani suasana yg sejuk sepanjang hari. Bila hujung tahun, hujan mula mencurah-curah dengan laju. Lebih 24 jam dah ni hujan tak berhenti lagi, matahari pun mesti sembunyi ni. Hujan rahmat daripada Ilahi.

Alhamdulillah, minggu lepas diri dapat berprogram dengan kawan-kawan. Program pemakanan sihat untuk golongan dewasa awal & pertengahan. Ada gak la beberapa dewasa akhir yg hadir. Buat program kat Kg. Baru je. Sambutan taklah menggalakkan sangat, ade la dalam 50 orang lebih yang hadir, tapi tu pun dah puaskan hati kami asalkan mereka yg hadir mendapat mesej yg kami sampaikan dan rasa bermanfaat dgn aktiviti yg diadakan.


Bila berhubung dgn masyarakat luar, macam-macam gaya orang boleh kita perhatikan. Diri sempat berada di meja pendaftaran dan beramah mesra dgn makcik pakcik di sana. Ada yg jenis friendly, cakap terbuka je dgn kami, ada yg serius je, tak berani nak buka mulut, ada yg siap melawak lagi tu.  Baru je daftar, ade yg dah cerita gaya makan masing-masing.
Tujuan program kami ni sebenarnya nak perkenalkan piramid makanan Malaysia yg terbaru. Ini dia :-

Friday, November 26, 2010

sweet birthday

Berusahalah di dunia seakan-akan engkau akan hidup selama-lamanya,berusahalah untuk akhirat seakan-akan engkau akan mati esoknya



Salam'alaik semua.
Ok, hari ni dah 26nov.. dah lepas tarikh 24 nov

24nov >>> selamat hari lahir @ happy bitrhday @ sannah helwah @ 'eidun sa'iidin milaadin
to my ukhti
Semoga dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki dan dipermudah segala-galanya.

Sape nak kenal my ukhti ni, boleh tengok kat buku ni :


Yang belum baca, silalah beli..
takpun lawat kat sini
InsyaAllah nanti akan keluar novel seterusnya, dgn partner yg sama tapi tak tahula bila
Nantikan kemunculannya..

Tuesday, November 23, 2010

mardhatillah

Berusahalah di dunia seakan-akan engkau akan hidup selama-lamanya,berusahalah untuk akhirat seakan-akan engkau akan mati esoknya



 Salam'alaik buat semua. Moga sentiasa di bawah rahmatNYA.


Scene 1

A   :   baju ni RMXXX tau sehelai. terkejut dengar.  buat apela beli baju mahal- 
          mahal, bukan tutup aurat pun
B    :  tula, bukan tutup aurat, tutup urat je
A   :   hidup atas dunia ni senang-lenang la semua. nak itu dapat, nak ini dapat
B   :   kesian betol tengok..kita plak yg malu tengok, bukan orang yg pakai tu,   
          tak  rase pape kot..


Scene 2

adik   :  akak, dia semayang tak pakai tudung
saya  :  oh, yeke ( sambil fikir, ape maksud adikku ni..tak pakai tudung masa semayang ke? )

saya pun cuba tengok orang yg dimaksudkan. mksud adik, dia solat tapi tak pakai tudung. adik tertinggal perkataan tapi. diri hanya membatu sambil melihat si anak kecil, permata hati wanita tersebut. dlm hati berdoa agar suatu hari dia berubah.

Friday, November 12, 2010

terbaik!

Berusahalah di dunia seakan-akan engkau akan hidup selama-lamanya,berusahalah untuk akhirat seakan-akan engkau akan mati esoknya



Salam.
Alhamdulillah, exam dah habis. Kolej dah sunyi, dah ramai orang balik.
Tinggal mereka yg masih ada kerja yg perlu setel. Sehari sebelum raya haji baru balik.
Berkorban apa saje, yang penting misi terlaksana.

Semalam tengok berita, keputusan exam UPSR.
Nampaknya tahun ni negeri penyu tu lagi yg terbaik. Tahun ke-10 dapat pencapaian terbaik. Mulai tahun 2001 sampai 2010. 
Alhamdulillah, berkat usaha semua guru dan pelajar, tulah hasilnya.
Sekolah mak ada 8 orang dapat 5A..ada peningkatan
Hopefully, adik salah sorang yg cemerlang 2 tahun lagi

I'm proud to be there..
Biarpun setiap kali nak cuti raya, kena fikir bila nak beli tiket, kena beli tiket pergi dan balik awal-awal, tempat tu tetap dlm hati selamanya.
Jauh di mata, tapi sentiasa dekat di hati..
Belajar menjauhi, mana tahu nanti suatu masa rezeki dapat berkhidmat di negeri sendiri. Mungkinkah? Hanya Allah yang tahu..

Saturday, November 6, 2010

otak + akal

Berusahalah di dunia seakan-akan engkau akan hidup selama-lamanya,berusahalah untuk akhirat seakan-akan engkau akan mati esoknya


Salam walhamdulillah masih diberi ruang bernafas hari ni.



Tertarik dgn entri sorang senior,so nak coret something kat sini
Sekarang sume sibuk study,stay up malam2,coffee jd bekalan,buku tunggang-langgang,hati pun tak keruan..hanya sebab imtihan
Ikutkan hati memang sume orang rase malas nak exam,tp mungkin ade je yg suke exam =)
Bila kita ingat balik,sejak kita kat tadika,pra-sekolah,sekolah rendah,sekolah menengah,pastu masuk matrik/asasi/politeknik/kolej komuniti/universiti..dan ape2 lagi,kita memang takleh larikan diri drpd exam. Exam dh jd macam darah daging kan.Belajar banyak2,pastu muntahkan balik ape yg kita belajar. 

Tuesday, November 2, 2010

dia dah besar^^

Berusahalah di dunia seakan-akan engkau akan hidup selama-lamanya,berusahalah untuk akhirat seakan-akan engkau akan mati esoknya


Salam.
Alhamdulillah, imtihan masih berbaki 1 paper sebelum bercuti. Buat sahabat-sahabat yg sedang exam atau akan exam, selamat exam dan all the best!

Post ni khas utk auntie ila,sbb auntie ila nak tengok pics irah. Maaf ye,gambar latest takde..
boleh jadi model iklan gigi tak?^^

ngantuknye...

hepi terlajak kot ni =)


                                                 ni gambar mase raye kat rumah wan..best^_^


Ni jela gambar2 irah ye auntie ila. nanti upload lg gambar2 terbaru

Friday, October 22, 2010

di mana islamnya

Berusahalah di dunia seakan-akan engkau akan hidup selama-lamanya,berusahalah untuk akhirat seakan-akan engkau akan mati esoknya








Salam.
Alhamdulillah, masih diberikan peluang utk bernafas pd hari ini.
Bila melihat media massa, sana-sini heboh tentang isu festival fesyen islam itu. Sesiapa yg alert dgn isu semasa, pasti dah habis korek pasal ni semua.
Fesyen islamik, tetapi mana islamnya di situ. Perlu ke fesyen islam tu dipamer-pamerkan? untuk apa? utk beritahu kat semua orang inilah gaya islamik yang sesuai, yang bagus, yang elegan dll..nak tunjuk bahawa islam tu fleksibel, walaupun islam namun ia tiada kongkongan, tiada halangan utk berfesyen..walaupun bertudung, tetap boleh berpenampilan anggun..mampu buka dan celikkan mata mereka yg tidak dapat nikmat islam tu bahawa inilah islam sebenarnya, islam itu mudah dan tak membebankan.

Wednesday, October 20, 2010

nun di sana

Berusahalah di dunia seakan-akan engkau akan hidup selama-lamanya,berusahalah untuk akhirat seakan-akan engkau akan mati esoknya






Some part of this song,

'' betulkan niat dari sekarang
tukar sikap kita yang merugikan
Quran dan sunnah jadi panduan
agar besok kita tidak kekesalan

biar susah sedikit kerana Tuhan
untuk menghindar kesusahan yang besar
yang tidak sanggup ditanggung badan
ambillah iktibar kalau mahu sedar ''

 

Tak silap lagu ni daripada Nadamurni. even dah lama, liriknya punya maksud yg tersendiri
Google la sendiri ye nak tahu full lyric. Sy tak jumpe liriknya.



Wallahu'alam.


Sunday, October 10, 2010

khas-adik

Berusahalah di dunia seakan-akan engkau akan hidup selama-lamanya,berusahalah untuk akhirat seakan-akan engkau akan mati esoknya



'' adik, kenapa perangai adik ni teruk sangat hah?, tanya saya suatu hari.
adik diam je, tak kata pape...
Dulu hujung nama adik Kaiyisah. Sebelum adik lahir, mak mintak kami sama-sama cari nama kat depan. Kaiyisah tu memang mak dah berkenan. Habis semua buku nama-nama Islam kami belek.
" mak, Hasnaa' ni pun ok..jadi Hasnaa' Kaiyisah'', cadang saya
''oh, tak naklah mak. sama nama dgn cikgu sekolah '' ( hampir sama je )
''haa, dah jumpa. Nayli..Nayli Kaiyisah". Akhirnya mak juga yg jumpa..Kami semua setuju!

Adik tau tak, dalam ramai2 adik paling untung. Sejak umur 1 tahun sampai 9 tahun, adik dpt kek birthday setiap tahun. Untung sebab mase birthday adik semua ada kat rumah, time cuti sekolah.

Friday, October 1, 2010

kekal & tingkatkan

Berusahalah di dunia seakan-akan engkau akan hidup selama-lamanya,berusahalah untuk akhirat seakan-akan engkau akan mati esoknya


Salam.
Alhamdulillah, kini dah masuk hari ke-23 Syawal. Beberapa hari lagi Syawal pula akan tinggalkan kita.
Majlis-majlis rumah terbuka masih ada di sana-sini, tak kira di bandar atau desa. Semangat Syawal masih menebal dalam diri, namun tiada salahnya kan, waktu perayaan camnilah boleh berkumpul sanak-saudara, bertemu sahabat handai. Memberi orang makan itu pasti ada ganjaran yang menanti, dengan syarat majlis itu mestilah mengikut kehendak syariat. Jangan kerana terlalu sibuk melayan tetamu, kita hanya sempat solat beberapa minit sebelum tiba waktu solat seterusnya, atau pun lebih sedih apabila terlepas terus waktu solat tu. Hanya dapat yang dunia, yang akhirat terlepas macam tu je. Tiada indahnya buat begitu andai hak Alllah tidak dilunaskan dahulu. Moga kita tidak tergolong dalam lingkungan ini.

Sebenarnya diri tak tahu nak tulis apa kat sini, hanya tahu apa yang terlintas dalam kepala ni. Teringat pada kata-kata seorang sahabat,

Friday, September 24, 2010

baca dan hayati

Berusahalah di dunia seakan-akan engkau akan hidup selama-lamanya,berusahalah untuk akhirat seakan-akan engkau akan mati esoknya


Salam.

Untuk renungan bersama ......

Selama hampir sembilan tahun menetap di Mekah dan membantu ayah saya menguruskan jemaah haji dan umrah, saya telah melalui pelbagai pengalaman menarik dan pelik. Bagaimanapun, dalam banyak-banyak peristiwa itu, ada satu kejadian yang pasti tidak akan saya lupakan sampai bila-bila.

Ianya berlaku kepada seorang wa nita yang berusia di pertengahan 30-an.Kejadian itu berlaku pada pertengahan 1980-an semasa saya menguruskan satu rombongan haji. Ketika itu umur saya 20 tahun dan masih menuntut di Universiti Al-Azhar, Kaherah. Kebetulan ketika itu saya balik ke Mekah sekejap untuk menghabiskan cuti semester.

Saya menetap di Mekah mulai 1981 selepas menamatkan pengajian di Sekolah Agama Gunung Semanggol, Perak. Keluarga saya memang semuanya di Mekah, cuma saya seorang saja tinggaldengan nenek saya di Perak. Walaupun masih muda, saya ditugaskan oleh bapa saya, Haji Nasron untuk menguruskan jemaah haji dan umrah memandangkan saya adalah anak sulung dalam keluarga..

Berbalik kepada cerita tadi, ketibaan wanita tersebut dan rombongan haji di Lapangan Terbang Jeddah kami sambut dengan sebuah bas. Semuanya nampak riang sebab itulah kali pertama mereka mengerjakan haji.

Wednesday, September 15, 2010

jaga gula kita

Berusahalah di dunia seakan-akan engkau akan hidup selama-lamanya,berusahalah untuk akhirat seakan-akan engkau akan mati esoknya



Salam Aidilfitri 1431 H. 
Rasenye masih belum terlambat, hari ni baru 7 Syawal, esok 8 Syawal, orang kata raya 6. Selamat hari raya lagi sekali utk sesiapa yg berjaya berpuasa 6 hari di bulan Syawal ni. Alhamdulillah. 
Syukur kita masih diberi peluang utk bertemu Ramadhan dan Syawal pd tahun ni. Moga kita dipanjangkan umur utk bertemu lagi pd tahun hadapan. Ameen.
Bila tiba musim raya, orang makan serba-serbi. Gi ziarah sana-sani, tambah open house lagi. Oh, kesiannya kat perut kan. Kalau masa puasa boleh turun berat 3kg, tak mustahil bila raya boleh naik balik dua kali ganda = 6kg. Siapa tu? Saya? Awak ke? Dia? hehe..makan biar beringat, jangan sumbat je ikutkan nafsu. Masa raya ni pun sape-sape yang ada diabetes a.k.a kencing manis kena kawal makan. Yang tak sakit pun kena jaga-jaga, ape lagi yang ade sakit kan.

Saturday, September 4, 2010

wajib baca

Berusahalah di dunia seakan-akan engkau akan hidup selama-lamanya,berusahalah untuk akhirat seakan-akan engkau akan mati esoknya


Salam Ramadhan ke-26. 






( copy drpd fb )

Masihkah ada yg belum ketahui? ::Wajib membaca alfatihah setelah bacaan alfatihah oleh imam dalam solat berjemaah.(berdasarkan pemerhatian, ada yang tidak membacanya).Pabila tidak membacanya,maka TIDAK SAH lah solat tersebut.

Ini kerana solat tidak sah jika tidak membaca surah al-Fatihah. Ini berdasarkan hadis Rasulullah s.a.w. yang bermaksud: “Tidak dikira solat seseorang itu melainkan dengan adanya al-Fatihah”. (Ibn Hibban). 

Tuesday, August 31, 2010

it's the only one

Berusahalah di dunia seakan-akan engkau akan hidup selama-lamanya,berusahalah untuk akhirat seakan-akan engkau akan mati esoknya


Pekongsian cerita yang menarik daripada seorang sahabat : 


< starting >
Aku tidak faham. Mereka berdiri, tunduk separuh tubuh, kemudian bangun kembali, kemudian bersujud. Mereka mengulang-ulang perbuatan itu dengan mengangkat tangan, terkumat-kamit seakan membaca mantera. Diakhir dengan menoleh kiri dan kanan, seakan-akan baru keluar dari alam lain.


Lama aku menjenguk mereka ini. Aku tidak faham.


Apa sebenarnya mereka lakukan. Tidakkah letih. 5 kali sehari, setiap hari tanpa ada keringanan?


Tetapi, tidak langsung pada wajah mereka riak kepenatan. Jauh sekali kebosanan.


Apa sebenarnya mereka ini?


Seakan-akan makhluk lain yang wujud di alam semesta hari ini.


Aku terus memerhati. Sambil mencari makna yang tersembunyi.


Di dalam kehidupan sekelompok manusia bergelar Muslim.


*****


“Hoi terroris.”


Dia tidak menoleh.


Aku memanggilnya sekali lagi. “Hoi terroris”


Dia tetap tidak menoleh. Jauh sekali mengendahkan. Seakan-akan itu bukan panggilan yang layak untuknya. Aku jadi sedikit geram. Lantas bergerak menarik bahunya.


“Aku memanggilmu tadi. Apakah kau tidak mendengar” Suaraku sedikit tinggi.


Kali ini dia menoleh. “Namaku Mursyid. Seorang muslim, bukannya terroris” Lembut dia memperkenalkan diri, tetapi terserlah ketegasan yang tinggi dalam nada suara. Tanda dia punya rasa kehormatan yang tinggi.


“Bukankah orang Islam yang menghidupkan keganasan, meruntuhkan bangunan, membunuh orang tua, perempuan dan anak-anak kecil?” Provokasi kukeluarkan. Sengaja kusembah petrol pada api yang kuwujudkan.

Monday, August 30, 2010

jom tengok

Berusahalah di dunia seakan-akan engkau akan hidup selama-lamanya,berusahalah untuk akhirat seakan-akan engkau akan mati esoknya








Salam 'alaikum
Alhamdulillah, saat ni sudah masuk fasa ke-3 bulan Ramadhan.
Rasa macam baru je mula puasa, sekarang dah hari ke-20. Masa makin pantas berlalu tanpa kita sedari.
Tiada apa yang nak dicoretkan kali ni.
Hanya berkongsi video di atas. Thanks kepada insan yang masukkan video tu kat you tube. Biarpun tak dapat tengok kat astro oasis, dapatla juga tengok kat situ.
Imam muda ini berkongsi ilmu tentang solat. Kepentingan solat dalam hidup kita. Nadi kita, nyawa kita.
Moga imam muda ini bakal memberikan impak maksima kepada generasi muda di dunia ni.
Semoga ramai lagi imam muda yang akan dilahirkan tak kira di mana jua dan bila-bila masa.
InshaAllah...



'' sembahyanglah kamu sebelum kamu disembahyangkan ''

Wallahu'alam.

Saturday, August 14, 2010

' take '

Berusahalah di dunia seakan-akan engkau akan hidup selama-lamanya,berusahalah untuk akhirat seakan-akan engkau akan mati esoknya


Salam. Here is an article to share with you all.


< starting >
Beep-pep..beep-pep...beep-pep,,,beep-pep...
SubhanAllah, Alhamdulillah
Those are the first few words that I uttered as I forced my sleepy eyes open, with my hands reaching out towards my alarm and my fingers trying to find my favorite button on my clock-the mute button.  

In all honesty, this is one of the most challenging times for me- eating sahur. It is not so much of the waking up part that I have problem with, but it is actual act of eating during the wee hours of the morning.

Yup, I do particularly like eating during such hour. No, Sir, I don't!

Even if I am already awake during that time to do my work, I still prefer not to put anything in my mouth.
Needless to say, for so many years, I have successfully avoided eating my sahur. I remembered how beautiful and very patient late mother used to drag me out of my bed to get me to eat. And when I got too heavy for her to do so, she would keep on sending people to my room until I dragged myself out of my bed.

Friday, August 6, 2010

mabruk 'alaik

Berusahalah di dunia seakan-akan engkau akan hidup selama-lamanya,berusahalah untuk akhirat seakan-akan engkau akan mati esoknya


Salam.
Bulan Syaaban hampir ke penghujung. Bulan Ramadhan bakal menjelang. Ayuh persiapkan diri.


Tahniah buat sepupuku yang telah bertukar title menjadi zaujah. Walaupun dah wish untukmu, rasa nak wish lagi kat sini. Tak dapat tengok kalian nikah, tak dapat makan nasi minyak korang. Tak dapat bergambar sama-sama dengan 'kembarku' ni. Sebab masih ada tugas yang lebih penting di sini. Rasa macam rugi je. Mujur masa tunang dulu, ada peluang jumpa. Nanti raya kita jumpa ye. Nak kenal zauj sepupuku..=)
Teringat masa kecil-kecil dulu. Kenangan kita sama-sama kat rumah tok. Main sama-sama, makan sama-sama, gelak sama-sama. Kita rapat sebab beza umur setahun lebih je. Memang kamcing, dah la macam kembar. Kembar tak serupa dan tak seiras..hehe...Makin lama, makin kurang masa kita bersama. Sorang belajar kat sini, sorang belajar kat sana. Bila jarang bertemu, rasa kekok je. Padahal dulu teman yang sangat mesra. 

Saturday, July 31, 2010

SUBHANALLAH...

Berusahalah di dunia seakan-akan engkau akan hidup selama-lamanya,berusahalah untuk akhirat seakan-akan engkau akan mati esoknya



Salam.
Ahamdulillah, diri masih diberi kesempatan untuk menulis di sini.
Mungkin akibat ketidakstabilan diri, terasa tiada idea yang boleh dikongsi dan rasa kurang rajinnya untuk mengerah otak.
Syukur padaNYA kerana diberi ruang dan peluang untuk mengikuti Majlis Tilawah Al-Quran peringkat Antarabangsa kali ke-52 yang diadakan di Dewan Merdeka, Pusat Dagangan Dunia Putra(PWTC).
Dulu-dulu masa kecil selalu fikir, macam manela PWTC tu kan. Rasa nak pergi tengok je. Sekarang ni dah agak sebati ngan tempat tu. Ada pesta itulah, ada pameran inilah. Bolehlah pergi sebab tak jauh pun dari rumah kedua ni.

Sungguh ramai rakyat Malaysia ni. Awal-awal masuk dewan macam kosong je lagi. Sejam lepas tu, tempat dah hampir penuh. Alhamdulillah umat Islam di Malaysia ni masih ada minat dan mengambil peluang yang ada ni, datang dengar orang mengaji. Lebih baik daripada duk menjerit-jerit kat program realiti TV tu. No benefit and useless. Cuma satu hal yang curi perhatian saya kan, masa masuk surau nak tunggu Maghrib, majoriti yang dalam surau tu ialah makcik-makcik, mungkin juga nenek-nenek orang. Lama sikit lepas tu barulah nampak golongan yang lebih muda.

Friday, July 16, 2010

naik lagi

Berusahalah di dunia seakan-akan engkau akan hidup selama-lamanya,berusahalah untuk akhirat seakan-akan engkau akan mati esoknya




Salam.
Isu dalam negara yang terkini. Naik harga lagi..
Petikan di bawah diambil daripada akhbar metro :

KUALA LUMPUR: Kerajaan semalam, mengumumkan subsidi bahan api, khususnya petrol, diesel dan gas petroleum cecair (LPG) serta gula, dikurangkan sebagai langkah pertama program rasionalisasi subsidi secara berperingkat-peringkat berkuat kuasa hari ini. Berdasarkan anggaran, rasionalisasi subsidi ini membolehkan Malaysia mengurangkan perbelanjaan melebihi RM750 juta pada 2010.Keputusan mengurangkan subsidi bahan api dan gula berasaskan hakikat pengurangan subsidi bahan api akan memberi impak terbesar ke atas perbelanjaan manakala pengurangan subsidi gula membolehkan kerajaan mempromosi gaya hidup sihat.
Menurut Perdana Menteri, keputusan itu berasaskan tiga perkara penting.
Pertama, subsidi itu turut memberi manfaat kepada rakyat asing dan rakyat tempatan berpendapatan tinggi yang mampu membayar harga tanpa subsidi.
Tumpuan kerajaan sepatutnya membantu keluarga yang berkongsi motosikal atau kereta kancil untuk ke tempat kerja dan sekolah, tetapi sebaliknya perbelanjaan subsidi turut memberi manfaat kepada mereka yang memandu kereta mewah, katanya.
Subsidi gula yang berlebihan pula memberi manfaat kepada industri dan bukan keluarga. Sektor perniagaan menggunakan hampir dua kali ganda gula bersubsidi berbanding isi rumah.
Kedua, barangan bersubsidi tinggi menjurus kepada aktiviti penyeludupan kerana barangan terbabit berharga paling murah di rantau ini. Pada 2009 saja, Najib berkata, penyeludup membawa keluar lebih 200 tan metrik gula merentas sempadan. “Diesel terus diseludup dan dijual secara haram di negara jiran dan bukan memberi manfaat kepada golongan yang kita mahu bantu,” kata Perdana Menteri.
Ketiga, kecuali kerajaan mengurangkan penggunaan bahan api dan gula, negara akan menghadapi kesan yang serius.
artikel penuh di sini...

Semalam kami berhalaqah membincangkan isu ini. Dulu, negara digemparkan dengan berita tak cukup gula, gula kena sorok hingga heboh sana-sini. Kini, datang lagi berita yang mungkin memberikan impak kepada mana-mana pihak.

Sunday, July 11, 2010

jasad + roh = solat + roh

Berusahalah di dunia seakan-akan engkau akan hidup selama-lamanya,berusahalah untuk akhirat seakan-akan engkau akan mati esoknya


Salam.
Sedikit perkongsian tentang  solat yang menjadi wadah untuk kita mendekatkan diri kepada Allah.
 
Sebelum kita pergi lebih jauh lagi, cuba kita fahami dahulu tentang 2 perkara yg aku ingin sampaikan..Manusia dan Solat. Manusia menurut tafsiranku ialah suatu jasad yg mempunyai bentuk fizikal dan mempunyai roh serta dibekalkan aqal untuk berfikir.Solat menurut tafsiranku ialah suatu tuntutan yg disyariatkan oleh Alah swt kepada manusia yg beragama Islam.Secara ringkasnya begitulah tafsiranku..

Apakah punya persamaan antara manusia dan solat..??
Ada, jawab aku...
Mari kita saksikan adakah benar dakwaanku..

Saturday, July 10, 2010

syurga ke neraka

Berusahalah di dunia seakan-akan engkau akan hidup selama-lamanya,berusahalah untuk akhirat seakan-akan engkau akan mati esoknya


Salam.
Cuti sudah hampir ke penghujung. Selamat meneruskan kembali perjuangan dalam mencari ilmu Allah.
Selamat datang kepada mahasiswa/i tahun satu ke universiti atau kolej yang menjadi pilihan masing-masing. Selamat berjuang di alam kampus yang sebenar.

Hari itu, adik mengajukan beberapa soalan kepada kami. Budak-budak yang tak dapat memahami sepenuhnya lagi segala tuntutan agama yang diwajibkan kepada umat Islam. Apa yang disuruh akan dilakukan, walaupun kadang-kadang liat untuk dilaksanakan.Sebab itu tugas ibu bapa, kakak abang adalah untuk mendidik anak-anak atau adik-adik. Setiap masa si kecil di dalam rumah kita harus diingatkan sama ada dah tunaikan ke belum perintah Allah itu.

" adik dah solat?"..." adik,bangun solat subuh "......"adik,g la solat tu,dah lambat ni"
Berkali-kali ayat tu disebut hari-hari, bukan daripada mak ayah je, kakak pun ambil peranan.
Tugas mendidik itu tak boleh dipandang ringan. Masa mereka masih mentahlah perlu diajar, sebelum hati dan kepala itu menjadi lebih keras. Tiada unsur-unsur manja dalam mendidik mereka melaksanakan suruhan agama. Mesti tegas!

Monday, July 5, 2010

kuliah tengahari

Berusahalah di dunia seakan-akan engkau akan hidup selama-lamanya,berusahalah untuk akhirat seakan-akan engkau akan mati esoknya


Salam.

Bukan senang nak dengar kuliah bila waktu cuti. Bukan kuliah melalui CD atau laman teknologi canggaih terkini, tetapi kuliah terus daripada seseorang. Kuliah daripada seorang guru kepada anaknya. Saya menganggapnya sebagai kuliah dan intipatinya boleh dijadikan peringatan buat diri. Mungkin di hati guru itu nak mengingatkan puterinya, tapi disampaikan melalui lorong yang lain. Mengaitkan hal itu dengan hal yang berlaku di sekeliling.
Diri hanya diam membantu, memberi sedikit respon tanda mengiyakan segala apa yang disampaikan, terus tembus ke dalam otak dan sematkan ia di dalam hati.

Sambil keresahan menunggu munculnya kembali air di rumah yang terputus hampir sehari, dia sempat meluangkan masanya pada tengahari tu dengan puterinya :

Start.. Sekarang ni kalau perempuan kahwin awal boleh je, sebab tanggungan bukan terletak pada perempuan. Lelaki tu wajib memberi tanggungan kepada isteri. Kalau lelaki kahwin awal, tak kerja lagi, macam mana nak tanggung isteri tu. Kalau dah ada kerja, bolehlah nak nikah dengan siapa pun. Takkan nanti dah kahwin, nak menyusahkan mak ayah pula sebab takde duit nak tanggung isteri. Lelaki tu kena ada kerja. Biarlah kerja apa pun, gaji murah je, asalkan ada pendapatan, boleh makan minum, bayar bil api dan elektrik. Tak perlulah nak beli kereta besar kalau gaji pun tak tinggi. Kena berpada-pada. Jangan isteri kerja, suami pula tak kerja. Laki tanggung isteri ke, isteri tanggung isteri ni. Jangan tunggu nasi tu dah jadi bubur.

Friday, July 2, 2010

daripada bapa buat menantu

Berusahalah di dunia seakan-akan engkau akan hidup selama-lamanya,berusahalah untuk akhirat seakan-akan engkau akan mati esoknya


SAAT LAFAZ SAKINAH
oleh FarEast (Halawatul Iman)


Heningnya...
Sunyi suasana...
Lafaz sakinah bermula

Apa rasa
Diterjemah hanya
Sebak abah, tangis ibunda

Adalah aku, wali puteriku
Serah kini amanahku ini padamu
Nafkahilah dia, curah kasih dan cinta
Lebih dari yang ku berikan kepadanya

Tuesday, June 29, 2010

ditipu atau tertipu

Berusahalah di dunia seakan-akan engkau akan hidup selama-lamanya,berusahalah untuk akhirat seakan-akan engkau akan mati esoknya


Salam buat semua.
Sedang kami khusyuk bekerja, tauke kami merangkap mak dua pupu saya bercerita.Bagus juga, taklah sunyi sepi je dalam rumah tu. Saya kurang ingat ceritanya sebab tak dapat fokus sepenuhnya, jadi lebih kurang macam nilah cerita bos kami :

Sepanjang dalam kereta, kami dengar kuliah daripada seorang ustaz daripada radio. Diceritakan, ada seorang hamba Allah ni nak sangat berjumpa dengan iblis. Keinginan yang terlampau ( saya lupa sama ada ini kisah benar atau kisah sekadar dijadikan pengajaran ). 

Sahabat-sahabatnya semua pesan, " kau tak payahlah jumpa iblis tu, nak buat ape?"
" aku nak jumpa jugak iblis tu. aku nak cincang dia hidup-hidup kalau betul-betul aku dapat jumpa iblis! "
" ish3, ko ni..pelik betullah".

Saturday, June 26, 2010

kita dan bulan

Berusahalah di dunia seakan-akan engkau akan hidup selama-lamanya,berusahalah untuk akhirat seakan-akan engkau akan mati esoknya



Malam adalah waktu paling indah kerana dihiasi oleh bulan yang bergantungan di angkasaraya. Cantik. Bagaikan terbayang wajah kekasih di permukaan bulan itu.Subhanallah.
Bulan kelihatan sahaja dekat, sedangkan jaraknya adalah 384,499 kilometer dari kita. Rupa bulan seperti belon. Garis pusatnya ialah 3,476 kilometer, atau satu perempat bumi.
Seperti mana kekasih yang mempunyai pengaruh besar dalam kehidupan seseorang, begitulah juga bulan.Ia sentiasa mengusik kekasihnya yang satu lagi, bumi. Jika tidak, mana mungkin daya gravitinya menyebabkan berlaku air pasang surut setiap hari. Semua ini berlaku selang 12 setengah jam.

Tarikan graviti dan keindahannya yang melahirkan ilham kepada sang penyair untuk mencipta pelbagai puisi. Begitu juga dengan kita, pada malam bulan mengambang itulah daya imaginasi dan kreativiti berkembang. Kemudian, disebabkan pusingan dan jaraknya dari bumi, serta wujudnya bumi yang sering melindungi cahaya matahari, maka yang kita nampak ada ketikanya hanya cebisan kecil saja daripada bulan itu.
Malam esoknya, ia semakin membesar. Esoknya ia membesar lagi dan terus membesar  hingga akhirnya, kita dapat melihat bulan penuh. Indah dan mengasyikkan. 
Pada hari berikutnya, bulan mula mengecil, mengecil dan terus mengecil, hingga akhirnya hilang daripada pandangan. lalu, bermulalah malam yang gelap gelita, sunyi tanpa sang kekasih itu.

Apabila bulan sering menghiasi malam, kita berasa seolah-olah ia lahir dan menghiasi langit seiring dengan lahirnya kita ke bumi ini. Tetapi hakikatnya tidak kerana bulan sudah tua. usianya antara 4.5 bilion hingga 5.3 bilion tahun, lebih kurang sama dengan usia bumi. Bulan memantulkan cahaya yang dipancarkan oleh matahari. Lebih kita kagumi, pantulan cahaya dari bulan itu sampai ke bumi dalam tempoh 1.25 saat sahaja, sedangkan letaknya lebih 384,000 km daripada kita.

Friday, June 18, 2010

hidup sihat, indah ibadat

Berusahalah di dunia seakan-akan engkau akan hidup selama-lamanya,berusahalah untuk akhirat seakan-akan engkau akan mati esoknya


Salam hari Jumaat, Sayyidul Ayyam bersamaan 5 Rejab 1431H.


Mesej 1 
A  :  Tau tak camne nak tambah berat badan?
S  :   Entahla. Makan banyak-banyakla.
A  :  Dah makan banyak. Sama je berat.

Mesej 2
S  :  Mu tau dok gane nok tambah berat badan?
S  :  Em, dok tau la. Makan jela banyak sikit.
S  :  Makan doh eh. Dok larat nok makang doh. Dok naik-naik gok.
S  :  Dok taula gane. Kalau nak kurang berat badan, orang tahula...


Mungkin disebabkan saya mengambil bidang ini, mereka bertanya kepada saya. Maaf ye, saya tak mampu kasi jawapan yang memuaskan hati. Bila orang tanya bagaimana nak tambah berat, terus saya jawab makan banyak-banyak. Rasanya macam salah je fakta yang dikongsi ni.

Semalam ada terbaca post di blog kawan, katanya orang yang ada metabolisme tinggi biasanya makan banyak, dan orang itu adalah orang yang kurus-kurus sahaja. Makan banyak mana pun, badannya tetap maintain. Dahla makan sedap, berat pun tak naik. Alhamdulillah, nikmatNYA yang tak terhingga. Tak perlu risau sangat tiap kali menjamu selera.

Maknanya di sini, orang yang ada metabolisme rendah mungkin orang yang lebih berisi badannya. Makan perlu dijaga. Silap makan banyak je, terus naik berat badan secara mendadak. Inilah yang menjadi masalah kan. Perlu sentiasa berhati-hati dengan makanan. Tak boleh makan ikut nafsu je. Sekali-sekala tu bolehlah, dimaafkan =)

Ilmu yang dipelajari sudah banyak, tapi sedikit ini sahaja yang boleh saya kongsikan. Apa yang terlintas di dalam fikiran jela. Cara nak kekalkan berat badan ideal ataupun gaya hidup yang sihat :

Wednesday, June 16, 2010

bertuahnya dia

Berusahalah di dunia seakan-akan engkau akan hidup selama-lamanya,berusahalah untuk akhirat seakan-akan engkau akan mati esoknya


 Mulakan post dengan gambar-gambar di bawah :

bergaya sakan dengan bantal..smile =D

 gaya je macam nak merangkak...

nak gaduh ke?hehe

nur zara zulaikha


Bagi saya, si kecil ini sangat bertuah.
Dia punyai tiga papa dan 3 mama.
Semua orang sayang dia, semua orang ambil berat dengannya.
Biasa orang ada 1 ayah dan 1 ibu sahaja.
Tapi Zara berbeza, dia dikurniakan 2 lagi ayah dan ibu.

Monday, June 14, 2010

urat # aurat

Berusahalah di dunia seakan-akan engkau akan hidup selama-lamanya,berusahalah untuk akhirat seakan-akan engkau akan mati esoknya


Salam buat semua.
Alhamdulillah,masih diberikan nafas untuk hidup.
Dunia kini digemparkan dengan berita kekejaman Israel. Tengok tv,buka paper mesti bercerita tentang itu.
Tak perlu diulas di sini. Pasti ramai yang sudah mengikuti perkembangan dunia itu.
Kita doakan agar rakyat Palestin terselamat, dan puak Zionis takkan terlepas daripada hukumannya. Aameen.

Scene 1 ( di pasar payang, sambil tunggu kereta datang, sempat berbual panjang )

E  :  Tengoklah tu, pakai baju macam-macam.
S  :  A ah, macam-macam fesyen ada.
E  :  Sekarang pattern orang pakai baju lengen pendek, pastu pakai sarung tangan. Tak menutup aurat gak macam tu. Tutup warna kulit je, tapi nampak gak bentuk lengan tu. Tak faham la orang-orang ni.
S  :  Tu la, sebab tak fahamla buat camtu.
E  :  Tengok tu, pakai tudung comel, kain pula terbelah. 
S  :  Sekarang ramai orang pakai thigh tu, yg biasanya duk dalam kain, tapi pakai kat luar macam seluar. Ketat, ikut shape terus. Macam gaya tak pakai seluar. Haa, tu mak tengok..Dasyat betul!
E  :  Dunia nak kiamat dah kan. Takpe kita bercakap pasal ni sebab kita tak suka benda tu, tak suka benda tak baik orang buat.
S  :  A ah ( terdiam sambil fikir- betul, membenci kemungkaran yang berlaku di depan mata.membenci di dalam hati - selemah2 iman )


Scene 2  ( bermesej-mesej )

A  :   Salam. Bila kita nak jumpa ni?
S  :    Tengoklah bila-bila kita semua free. Asalkan sebelum awak p maktab.
A  :   A ah. Em, awak sekarang pakai jilbab lagi ke? Macam kat sekolah dulu.
S  :   Hehe. Dah tak pakai pun. Jadi jahil dah sekarang. Pakai tudung macam masa kita jumpa dulu-dulu.
A  :  Owh, hehe. Mane ada jahil. OK la tu.
S   :  ( dalam hati ni rasa hepi je )

Sunday, May 23, 2010

aksi zinnirah hannah

Berusahalah di dunia seakan-akan engkau akan hidup selama-lamanya,berusahalah untuk akhirat seakan-akan engkau akan mati esoknya


Salam.
Saya sayang sahabat saya,so post kali ni saya tujukan khas buat kamu ye... 
Juga utk pembaca-pembaca sekalian
Sila tengok gambar-gambar menarik di bawah  ^_^


hepi tak saya auntie ila?mestila hepi sebab cikna yang amik pic..hehe


 nampak cam dah besar lak irah ni..bukan main pandang kamera tu..=)

ayah pegang irah.irah tengok kamera,irah senyum @_@

bila makan mesti comot.sopan tak irah auntie ila?diam je duduk atas kerusi tu =p

irah dari kecik sampai besar
 

hari ni masa cikna wat post ni,umur irah cukup 9 bulan
dah tumbuh gigi sikit kat atas dan bawah
ikut suka auntie ila la nak panggil ape
irah ke..hannah ke..zinnirah ke..
jangan panggil mekrah tau..hikhik

hari tu cikna dengar ibu irah cakap
bila tengok irah senyum
rasa hilang terus sakit bersalin tu
nikmat kan?
sorang ibu yang mengandung,melahirkan dan membesarkan anaknya
sampai jadi orang yang berguna

auntie ila bila lagi?
irah nak main-main dengan anak auntie ila lak...hehe
irah tetap akan menunggu
tunggu dan tunggu anak auntie ila.....
 
 

Cuti sekolah seminggu nanti,irah balik kampung.
Hoorey!!!
Tak sabar nak jumpa semua. Dah lama tak balik ganu.
Irah nak tunjuk aksi-aksi terbaru irah depan semua orang.
dan semestinya irah nak jumpa cikna yang suka bertapa kat rumah irah...hehe
auntie ila nak main-main dengan irah tak?
datanglah ganu ye ^_^

Next time irah letak lagi gambar-gambar ye
Moga auntie ila puas hati dengan pics ni...
Tataaa...

Wassalam.

Wednesday, May 19, 2010

sebelum akhirat

Berusahalah di dunia seakan-akan engkau akan hidup selama-lamanya,berusahalah untuk akhirat seakan-akan engkau akan mati esoknya



Cerita di bawah di ambil di sini
Assalamualaikum...

Terdapat seorang pemuda yang kerjanya menggali kubur dan mencuri kain kafan untuk dijual. Pada suatu hari, pemuda tersebut berjumpa dengan seorang ahli ibadah untuk menyatakan kekesalannya dan keinginan untuk bertaubat kepada Allah s. w. t.

Dia berkata, "Sepanjang aku menggali kubur untuk mencuri kain kafan,
aku telah melihat 7 perkara ganjil yang menimpa mayat-mayat tersebut.
Lantaran aku merasa sangat insaf atas perbuatanku yang sangat keji itu
dan ingin sekali bertaubat."

" Yang pertama, aku lihat mayat yang pada siang harinya menghadap kiblat.
Tetapi pabila aku menggali semula kuburnya pada waktu malam, aku lihat wajahnya
telahpun membelakangkan kiblat. Mengapa terjadi begitu, wahai tuan guru?" tanya pemuda itu. " Wahai anak muda, mereka itulah golongan yang telah mensyirikkan Allah s. w. t. sewaktu hidupnya. Lantaran Allah s. w. t. menghinakan mereka dengan memalingkan wajah mereka dari mengadap kiblat, bagi membezakan mereka daripada golongan muslim yang lain," jawab ahli ibadah tersebut.

Sambung pemuda itu lagi, " Golongan yang kedua, aku lihat wajah mereka sangat elok semasa mereka dimasukkan ke dalam liang lahad. Tatkala malam hari ketika aku menggali kubur mereka, ku lihat wajah mereka telahpun bertukar menjadi babi. Mengapa begitu halnya, wahai tuan guru?" Jawab ahli ibadah tersebut, " Wahai anak muda, mereka itulah golongan yang meremehkan dan meninggalkan solat sewaktu hidupnya. Sesungguhnya solat merupakan amalan yang pertama sekali dihisab. Jika sempurna solat, maka sempurnalah amalan-amalan kita yang lain,"

Pemuda itu menyambung lagi, " Wahai tuan guru, golongan yang ketiga yang aku lihat, pada waktu siang mayatnya kelihatan seperti biasa sahaja. Apabila aku menggali kuburnya pada waktu malam, ku lihat perutnya terlalu gelembung, keluar pula ulat yang terlalu banyak daripada perutnya itu." " Mereka itulah golongan yang gemar memakan harta yang haram, wahai anak muda," balas ahli ibadah itu lagi.

" Golongan keempat, ku lihat mayat yang jasadnya bertukar menjadi batu bulat yang hitam warnanya. Mengapa terjadi begitu, wahai tuan guru?" Jawab ahli ibadah itu,
" Wahai pemuda, itulah golongan manusia yang derhaka kepada kedua ibu bapanya sewaktu hayatnya. Sesungguhnya Allah s. w. t. sama sekali tidak redha kepada manusia yang menderhakai ibu bapanya."

" Golongan kelima, ku lihat ada pula mayat yang kukunya amat panjang, hingga membelit-belit seluruh tubuhnya dan keluar segala isi dari tubuh badannya," sambung pemuda itu. " Anak muda, mereka itulah golongan yang gemar memutuskan silaturrahim. Semasa hidupnya mereka suka memulakan pertengkaran dan tidak bertegur sapa lebih daripada 3 hari. Bukankah Rasulullah s. a. w. pernah bersabda, bahawa sesiapa yang tidak bertegur sapa melebihi 3 hari bukanlah termasuk dalam golongan umat baginda," jelas ahli ibadah tersebut.

" Wahai guru, golongan yang keenam yang aku lihat, sewaktu siangnya lahadnya kering kontang. Tatkala malam ketika aku menggali semula kubur itu, ku lihat mayat tersebut terapung dan lahadnya dipenuhi air hitam yang amat busuk baunya," " Wahai pemuda, itulah golongan yang memakan harta riba sewaktu hayatnya," jawab ahli ibadah tadi.

" Wahai guru, golongan yang terakhir yang aku lihat, mayatnya sentiasa tersenyum dan berseri-seri pula wajahnya. Mengapa demikian halnya wahai tuan guru?" tanya pemuda itu lagi. Jawab ahli ibadah tersebut, " Wahai pemuda, mereka itulah golongan manusia yang berilmu. Dan mereka beramal pula dengan ilmunya sewaktu hayat mereka. Inilah golongan yang beroleh keredhaan dan kemuliaan di sisi Allah s. w. t. baik sewaktu hayatnya mahupun sesudah matinya." Cerita di atas agak sinonim dengan drama Sebelum Akhirat yang ditayangkan dalam slot cerekarama.

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More